środa, 4 listopada 2009

Spaghetti dk'a

Napadło mnie coś, by zrobić sobie porządną kolację. Walka z monotonią i rutyną dnia, czy co? Może i tak, jednak najważniejszy jest relaks po pracy, sama chwila jedzenia i delektowanie się reakcjami podniebienia. Mój przepis na udaną kolację, prostą i w miarę szybko wykonalną, to spaghetti bolognese z mięsem gulaszowym. Zwał jak zwał, najważniejsze jednak są składniki:
- makaron spaghetti, najlepiej jakiś znany (osobiście preferuję Lubella)
- chude mięso przeznaczone na gulasz
- sos bolognese (skorzystałem z firmy Łowicz)
- może być jeszcze cebulka oraz coś zielonego, np. brokuł lub sałata (oczywiście do dekoracji)
- parmezan
- bazylia i oregano.

Makaron ugotować wedle upodobań. 9-minutowa sesja wystarczy na miękki makaron, krócej może być za twardy. Sos podgrzać, mięso podsmażyć dodając cebulki, bądź zdrowo dodać ją surową do serwowanego sosu. Danie wzbogacić sypiąc je parmezanem, bazylią i oregano. Udekorować zielonymi dodatkami i smacznego :) Jeszcze jedno się przyda... małe piwko. Chyba, że to kolacja we dwoje, to niech sobie każdy dopowie właściwy trunek.
 

Brak komentarzy: