Już kiedyś pisałem o ciekawej potrawie, mianowicie ryżem z owocami (lub owocami z ryżem, jak kto woli). Ostatnio uznałem, że można wzbogacić ten kulinarny megahit trenujących na kilka sposobów. Dodać zamiast białego ryżu brązowy. Ten drugi ma więcej błonnika i witamin (co wynika z jego naturalnej okrywy ziarna, gdzie gromadzi się ich najwięcej), a jego postać charakteryzuje to, że zapewnia trwałe i równomierne wchłanianie glukozy w organizmie, przeciwnie do ryżu białego. Dla kogoś, kto pracuje nad redukcją masy ciała, brązowy ryż jest bardziej odpowiedni, gdyż nie pozwala wchłaniać wszystkich węglowodanów od razu. Jedno zastrzeżenie jednak... przed treningiem lub zawodami, gdzie procesy energetyczne będą bardziej zintensyfikowane, lepiej zastosować biały ryż.
Na korzyść brązowego ryżu przemawia też niższy indeks glikemiczny, co w przypadku redukcji masy ciała ma istotne znaczenie.
Jakie owoce wrzucić na talerz z ryżem? Tradycyjnie jabłko, banan, kiwi, pomarańcza, ale też ananas. Potrawę dopełnić płatkami kukurydzianymi, choćby nawet dla "efektów wizualnych" dania.
Teraz ciekawostka. Zarówno biały jak i brązowy ryż warto spożywać :) Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz